Ψωρίαση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

κλινικη δερματολογια

Κλινική Δερματολογία /
Αφροδισιολογία

ΨΩΡΙΑΣΗ

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις.

Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ερυθηματωδών πλακών, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια, και εντοπίζονται κυρίως στους αγκώνες, τα γόνατα και το τριχωτό της κεφαλής. Οι συχνότερες αλλοιώσεις της ψωριασικής ονυχίας είναι τα βοθρία, η σταγόνα ελαίου και η ονυχόλυση. Το 1/3 των ασθενών με ψωρίαση εμφανίζει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να προηγείται, να συνοδεύει ή να έπεται των δερματικών εκδηλώσεων της νόσου.

Η ψωρίαση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται σε ένα συνδυασμό γενετικών, ανοσολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το άγχος, το κάπνισμα, το τραύμα, κάποιες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα, φαίνεται να πυροδοτούν την εκδήλωση της νόσου, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Οι θεραπείες χωρίζονται σε τοπικές και κλασσικές συστηματικές (κυκλοσπορίνη, μεθοτρεξάτη, ασιτρετίνη), ενώ τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμες στη φαρμακευτική μας φαρέτρα οι ενέσιμες βιολογικές θεραπείες, που έχουν ένδειξη για σοβαρότερες μορφές της νόσου. Αναμφισβήτητα, η θεραπεία της ψωριασικής νόσου είναι εξατομικευμένη, ενώ ο στόχος του «καθαρού δέρματος» είναι πλέον εφικτός, χαρίζοντας στους ασθενείς μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Η δερματολόγος Κατερίνα Κυριακού, έχοντας μετεκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στα μεγαλύτερα και διασημότερα κέντρα Δερματολογίας της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρέχει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για τη θεραπεία της ψωρίασης.