Μολυσματικό Κηρίο

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

κλινικη δερματολογια

Κλινική Δερματολογία /
Αφροδισιολογία

ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΚΗΡΙΟ

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια μεταδοτική, επιπολής λοίμωξη του δέρματος που οφείλεται στο στρεπτόκοκκο, στο σταφυλόκοκκο ή και στους δύο μαζί. Πρόκειται για την πιο συχνή βακτηριακή λοίμωξη στα παιδιά, που εμφανίζεται ως επί των πλείστων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μολυσματικό κηρίο μπορεί να εμφανιστεί μετά από μικροτραυματισμούς του δέρματος, μετά από τσίμπημα εντόμου ή επί βλαβών ατοπικής ή άλλης μορφής δερματίτιδας. Συχνά ωστόσο παρουσιάζεται και σε υγιές δέρμα.

Στο μολυσματικό κηρίο παρατηρούνται φυσαλίδες, φλύκταινες ή πομφόλυγες, οι οποίες ρήγνυνται καταλείποντας εξέρυθρες, υγρώσσουσες επιφάνειες, που καλύπτονται με τη σειρά τους από χαρακτηριστικές μελιτόχροες εφελκίδες.Οι βλάβες μπορεί να είναι εντοπισμένες ή διάχυτες και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές. Το μολυσματικό κηρίο εμφανίζεται κυρίως στo πρόσωπο και στα εκτεθειμένα τμήματα των άκρων.

Για τις εντοπισμένες μορφές του μολυσματικού κηρίου συστήνονται κατάλληλα τοπικά αντισηπτικά και αντιβιοτικά σκευάσματα. Σε εκτεταμένες βλάβες η προσέγγιση διαφέρει και οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στον ειδικό δερματολόγο, ώστε να χορηγηθεί συστηματική φαρμακευτική αγωγή.