Λεύκη

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

κλινικη δερματολογια

Κλινική Δερματολογία /
Αφροδισιολογία

ΛΕΥΚΗ

Η λεύκη είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον τοπικό αποχρωματισμό του δέρματος και των βλεννογόνων (χάνεται τοπικά η μελανίνη). Οι αποχρωματισμένες περιοχές είναι αρχικά μικρές, αλλά συχνά μεγαλώνουν και αλλάζουν σχήμα. Ανάλογα με την έκταση των βλαβών, χωρίζεται σε εντοπισμένη και σε γενικευμένη.

Η σοβαρότητα και η ταχύτητα της εξέλιξής της είναι συχνά απρόβλεπτες. Είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνότερα εμφανίζεται σε άτομα 5-30 ετών.

Η αυτοάνοση αυτή κατάσταση, είναι μη μεταδοτική. Εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων και πλακών σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια, τα πόδια, η περιοχή γύρω από το στόμα, τα μάτια, τις μασχάλες, και τα γεννητικά όργανα, καθώς και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες.

Όταν εμφανίζεται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχει τριχοφυΐα, οι τρίχες γίνονται λευκές (μαλλιά, βλεφαρίδες, φρύδια, γένια/μούσια). Ορισμένες φορές συνυπάρχει με θυρεοειδοπάθεια.

Η θεραπεία της λεύκης είναι μακροχρόνια και μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική. Ο ειδικός δερματολόγος θα επιλέξει την κατάλληλη αγωγή με γνώμονα την έκταση των βλαβών, το μέγεθος και τα σημεία που βρίσκονται οι βλάβες στο σώμα.