Δερματίτιδα και Covid

Δερματίτιδα και Covid

Share this post

BLOG

15.07

2024

This is custom heading element

Σκασμένα και ξηρά χέρια από το πλύσιμο και το αντισηπτικό?

Πληροφορηθείτε και δώστε λύση!

Πλαίσιο

Στις ιδιαίτερες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας, νέες συνήθειες έχουν γίνει πια μέρος της καθημερινότητάς μας με σκοπό την προστασία μας από τον κορωνοϊό.
Τα ισχυρότερα όπλα για την προστασία μας από τον αόρατο εχθρό είναι αναμφισβήτητα η χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, ο αερισμός των χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών ή η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων.

Ποιο είναι το πρόβλημα?

Το συχνό όμως πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων, που είναι επιβεβλημένα, έχουν ορισμένες φορές ως συνέπεια την εμφάνιση μιας κατάστασης που ονομάζεται τοξική ή ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα χεριών.

Τι είναι όμως η ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα και σε ποιους εμφανίζεται?

Είναι η αντίδραση του δέρματος στη βλαπτική επίδραση μιας ουσίας στην εξωτερική του στιβάδα. Η δερματίτιδα αυτή μπορεί να αναπτυχθεί στον καθένα, όταν επιδράσει στο δέρμα του η κατάλληλη ουσία για ικανό χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν απαιτείται να είναι κάποιος αλλεργικός σε κάτι για να εμφανίσει ερεθιστική δερματίτιδα!

Πώς θα καταλάβει κάποιος ότι εμφανίζει ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα?

Η ερεθιστική δερματίτιδα χαρακτηρίζεται από την παρουσία ερυθρότητας,απολέπισης και σπανιότερα οιδήματος (πρηξίματος), που συνοδεύεται από αίσθημα κνησμού ή καύσου. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα, το δέρμα γίνεται ξερό, ρωγμώδες και επώδυνο.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ερεθιστικής εξ επαφής δερματιτίδας?

Βεβαίως. Άτομα που παρουσιάζουν ατοπική δερματίτιδα, μικρά παιδιά και γυναίκες (λόγω της συνεχούς ενασχόλησής τους με το νοικοκυριό) έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ερεθιστική δερματίτιδα χεριών. Επιπρόσθετα, κομμώτριες, γιατροί και νοσοκόμες, μάγειρες και καθαρίστριες ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Η λίστα των «ΜΗ» – Πώς αποφεύγουμε την εκδήλωση της ερεθιστικής δερματίτιδας των χεριών?

  • Μην αντικαθιστάτε το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι με τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος! Το βασικό μέτρο καθαρισμού των χεριών για την προστασία μας είναι το σαπούνισμά τους.
  • Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό στο πλύσιμο των χεριών και μην τα στεγνώνετε με βίαιες κινήσεις.
  • Μην επιτρέπετε τη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων στα μικρά παιδιά χωρίς τη δική σας επίβλεψη.
  • Μην είστε ψυχαναγκαστικοί με το πλύσιμο των χεριών. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο σκέτο νερό είναι ερεθιστική για τα χέρια σας.

Υπάρχει όμως κάτι που επιβάλλεται να κάνουμε για την αποφυγή ή τη βελτίωση της ερεθιστικής εξ επαφής δερματίτιδας των χεριών?

Εννοείται! Η συνεχής και εντατική ενυδάτωση των χεριών είναι το κυριότερο μέτρο πρόληψης αλλά και θεραπείας της ερεθιστικής δερματίτιδας. Η χρήση ενυδατικής κρέμας μετά από κάθε πλύσιμο ή εφαρμογή αντισηπτικού διαλύματος είναι βαρετή μεν, αλλά επιβεβλημένη.

Ποιες κρέμες είναι καταλληλότερες για την αντιμετώπιση της ερεθιστικής δερματίτιδας?

Ενυδατικές κρέμες που περιέχουν γλυκερίνη, πανθενόλη, ουρία ή/και νιασιναμίδη είναι ενδεδειγμένες για την αντιμετώπιση της ερεθιστικής δερματίτιδας, καθώς αποκαθιστούν και ενισχύουν τον διαδερμικό φραγμό περιορίζοντας τη διαδερμική απώλεια νερού και ενθαρρύνοντας την παραγωγή κεραμιδίων (λιπιδίων) του δέρματος.

Τι συστήνεται σε περίπτωση που η κατάσταση παρά την εντατική ενυδάτωση επιμένει?

Σε περίπτωση που η κατάσταση δε βελτιώνεται, απευθυνθείτε στον/στη Δερματολόγος σας. Μην ξεχνάτε ότι ο Δερματολόγος είναι ο μόνος ειδικός και υπεύθυνος για να δώσει σωστές οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά!

Δερματίτιδα και Covid

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ