2025
This is custom heading element
Από τη Dr. Κατερίνα Κυριακού, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.
Τι εννοούμε με τον όρο “καθαρισμός προσώπου”;
Με τον καθαρισμό προσώπου σκοπεύουμε στην απομάκρυνση του περίσσιου σμήγματος της επιδερμίδας και στην αφαίρεση των φαγεσώρων (ανοιχτών και κλειστών), των νεκρών κυττάρων και ρύπων του δέρματος. Η διαδικασία αυτή είναι και η μοναδική μέθοδος με την οποία μπορούμε ουσιαστικά να απομακρύνουμε το σμήγμα από το δέρμα και δεν μπορεί να την αντικαταστήσει καμία νέα θεραπεία όσο καινούριες τεχνολογίες και αν χρησιμοποιεί.
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθούμε;
Καθαρίζουμε σχολαστικά το δέρμα και στη συνέχεια απολεπίζουμε με τη xρήση peeling την επιδερμίδα. Με τη βοήθεια του ατμού προχωρούμε στη διάνοιξη των πόρων για κάποια λεπτά και ύστερα με δακτυλοπιέσεις αφαιρούμε το σμήγμα. Εφαρμόζουμε πολύ σχολαστικά αντισηψία με τη χρήση υψίσυχνων ρευμάτων. Ακολουθεί μάσκα ανάλογη με τις ανάγκες της επιδερμίδας και τελειώνουμε με μια ενυδατική κρέμα και αντιηλιακή προστασία εφόσον χρειάζεται.
Ποια είναι η εικόνα του δέρματος μετά τον καθαρισμό; Είναι ερεθισμένο το δέρμα μετά τον καθαρισμό προσώπου;
Στο άκουσμα και μόνον του “καθαρισμού προσώπου” οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στο μυαλό τους την εικόνα ενός ταλαιπωρημένου, κόκκινου, γεμάτο σημάδια προσώπου και μιας ακολουθούμενης πιθανόν εβδομάδας “ανάρρωσης”. Σας διαβεβαιώνουμε πως σκοπός δεν είναι να αφήσει σημάδια, ουλές ή μακροχρόνιες βλάβες στο πρόσωπο. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί μια υπεραιμία λόγω της διαδικασίας, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα εξαφανιστεί σε 1-2 ημέρες. Αυτό πάντα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως π.χ. η παρουσία ακμής. Σημαντικό είναι ο καθαρισμός προσώπου να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο άτομο με εμπειρία που θα τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για έναν ασφαλή καθαρισμό.
Σε ποιον τύπο δέρματος εφαρμόζεται;
Σ’ όλους τους τύπους δέρματος μπορεί να εφαρμοστεί ο καθαρισμός, κατά κύριο λόγο όμως γίνεται σε λιπαρά δέρματα και ακνεϊκά. Είναι πολύ σημαντικό στα περιστατικά με ακμή να υπάρχει συνεργασία με δερματολόγο και προτού την έναρξη θεραπείας με φαρμακευτικές αλοιφές ή με φαρμακευτική αγωγή να προηγείται η διαδικασία του καθαρισμού για την καλύτερη εξέλιξη της θεραπείας.
“Μύθοι και αλήθειες” για τον καθαρισμό προσώπου.
1ος μύθος: Ο βαθύς καθαρισμός αφήνει σημάδια.
Αλήθεια: Όπως προαναφερθήκαμε, όταν ο καθαρισμός πραγματοποιείται από επαγγελματίες με σεβασμό προς το δέρμα, τηρούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για να σας χαρίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τυχόν ερυθρότητα που μπορεί να προκληθεί φεύγει μέσα σε λίγες ώρες.
2ος μύθος: Ο καθαρισμός προσώπου πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο.
Αλήθεια: Η συχνότητα που πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός καθορίζεται από τον τύπο δέρματος.
3ος μύθος: Ο καθαρισμός προσώπου απαγορεύεται το καλοκαίρι.
Αλήθεια: Λάθος. Ίσα ίσα που το δέρμα μας έχει πιο πολλές ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, του ήλιου και της θάλασσας και συγκεντρώνει πιο γρήγορα σμήγμα. Απλά κάνουμε επιμελή χρήση αντιηλιακής κρέμας.
4ος μύθος: Ο βαθύς καθαρισμός προκαλεί μολύνσεις.
Αλήθεια: Όταν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αντισηψίας του χώρου και του προσώπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μολύνσεις. Αντιθέτως προλαμβάνει καταστάσεις όπως οι μολύνσεις και η ακμή. Κάντε μια καλή έρευνα πριν εμπιστευτείτε το πρόσωπό σας οπουδήποτε.
5ος μύθος: Ο βαθύς καθαρισμός προκαλεί περισσότερα μαύρα στίγματα και πόρους.
Αλήθεια: Αντιθέτως όταν γίνεται συχνά εμποδίζει την επανεμφάνιση και συμβάλλει σε μια λαμπερή και υγιή όψη.
6ος μύθος: Ο βαθύς καθαρισμός γίνεται καλύτερα με μηχανήματα.
Αλήθεια: Τα μηχανήματα κάνουν μόνο επιφανειακή “δουλειά” και δεν καθαρίζουν σε βάθος το δέρμα, μόνο τα ανθρώπινα χέρια μπορούν να αφαιρέσουν με επιτυχία τους φαγέσωρες (μαύρα στίγματα).