Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μωβ μέδουσες

Share this post

BLOG

14.01

2025

This is custom heading element

Από τη Dr. Κατερίνα Κυριακού, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στις θάλασσες φέτος το καλοκαίρι, λόγω της έκδηλης παρουσίας των μωβ μεδουσών σε αυτές. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο.
Φέτος, έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος μέδουσας και το χειμώνα. Ωστόσο, η παρουσία τους αυξάνεται κατά πολύ το καλοκαίρι, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής τους λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, και συνήθως διαρκεί 1-2 εβδομάδες. Στο δέρμα παρατηρείται ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. Ωστόσο ευτυχώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένου θάνατοι.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από τη μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας του αποτυπώματος της μέδουσας (πλοκάμια).
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα όπως:
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια
Τι κάνουμε σε περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων;
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης;
  1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια  από την πάσχουσα επιφάνεια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών και σε άλλα σημεία του σώματος και μεταφορά του ερεθισμού και εκεί.
  2. Στη συνέχεια ξεπλύνετε την πάσχουσα περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό ή με με σαπούνι αλκαλικού pH (ελαιολάδου).
  3. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η άμεση εξουδετέρωση της νευροτοξίνης της μωβ μέδουσας από το δέρμα. Η νευροτοξίνη όσο πιο πολύ ώρα διατηρηθεί στο δέρμα, τόσο πιο έντονα συμπτώματα θα προκαλέσει. Η εξουδετέρωσή της πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται τοποθετώντας στην πάσχουσα επιφάνεια για 5 λεπτά μαγειρική σόδα διαλυμένη με θαλασσινό νερό σε αναλογία 1:1.
  4. Τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.
  5. Εφαρμόστε μία κορτιζονούχο κρέμα τοπικά. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τον κνησμό.
  6. Πάρτε κάποιο αντισταμινικό χάπι, αν έχετε έντονο κνησμό ή αναλγητικό, αν έχετε έντονο πόνο ή και τα δύο μαζί. Με τα χάπια αυτά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο πιο έντονα είναι τα υποκειμενικά συμπτώματα (κνησμός – πόνος).
  7. Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειαστεί συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να επισκεφθείτε άμεσα τον Δερματολόγο σας. Στη σπάνια περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων, όπως εμετό, ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία, βράγχος φωνής, γενικευμένο εξάνθημα, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

 

Τι πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε διακοπές;
Για πληρέστερη ενημέρωσή σας ενόψει των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων, πριν φύγετε για τις διακοπές σας, επισκεφθείτε τον Δερματολόγο σας που είναι ο Ειδικός Γιατρός για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να οργανώσει το ιδανικό προσωπικό φαρμακείο για τις διακοπές σας.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ