2025
This is custom heading element
Τι εννοούμε με τον όρο χημικό peeling;
Πρόκειται για μια μέθοδο ανάπλασης του δέρματος η οποία, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, έχει βαθιές ρίζες στο χρόνο, αφού εφαρμόζονταν τόσο στην αρχαία Ελλάδα, όσο και στην αρχαία Αίγυπτο! Έτσι λοιπόν, με τον όρο χημικό peeling εννοούμε τη μέθοδο καθαρισμού του προσώπου που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εικόνα του δέρματος.
Αυτό επιτυγχάνεται με την πρόκληση ελεγχόμενου εγκαύματος/τραύματος στην περιοχή της εφαρμογής. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στη σταδιακή απολέπιση του δέρματος, όπως και στην απομάκρυνση όλων των νεκρών και κατεστραμμένων κυττάρων που κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται θαμπή και κουρασμένη. Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται η αντικατάσταση ολόκληρης της επιδερμίδας, η ανάπλαση των κυττάρων και η αναδιάταξη του κολλαγόνου, που βοηθούν στη βελτίωση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων και των διαταραχών μελάγχρωσης (καφέ κηλίδες και μέλασμα), όπως και στον έλεγχο της λιπαρότητας. Αποκαλύπτεται μια νέα υγιής επιδερμίδα, απαλλαγμένη από ένα μέρος των ρυτίδων και των ατελειών. Παράλληλα το δέρμα διεγείρεται και παράγει περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, επανακτώντας με αυτόν τον τρόπο, τη λάμψη και τη σφριγηλότητα που είχε χάσει.
Πού εφαρμόζεται;
Το χημικό peeling εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο (σε πανάδες, ρυτίδες, ουλές ακμής και λεπτές γραμμές). Εντούτοις, όταν υπάρχει ένδειξη μπορεί να εφαρμοστεί και στο λαιμό ή στο ντεκολτέ.
Ποια είναι τα είδη του χημικού peeling;/em>
Τα πιο γνωστά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στο χημικό peeling είναι τα ακόλουθα:
• Σαλικυλικό Οξύ
• Τριχλωροξικό Οξύ (TCA)
• A-Υδροξυοξέα (AHA)
• Γλυκολικό Οξύ
• Αζελαϊκό Οξύ
• Κοχικό Οξύ
• Διάλυμα Jessner
• Μανδελικό Οξύ
• Φαινόλη
Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται;
Τα χημικά peeling χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το πρόβλημα, ο δερματολόγος επιλέγει τον κατάλληλο τύπο του χημικού peeling που θα εφαρμόσει. Υπάρχουν τα επιφανειακά, τα μεσαίου βάθους και τα βαθιά peelings. Τα επιφανειακά χημικά peelings δρουν επιδερμικά και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής, της ανομοιόμορφης μελάγχρωσης, των λεπτών ρυτίδων και τη ρύθμιση της σμηγματόρροιας.Τα μεσαίου βάθους χημικά peeling διεισδύουν μέχρι το άνω μέρος του χορίου, θεραπεύουν τις επιφανειακές ατέλειες, τις λεπτές ρυτίδες και τις δυσχρωμίες (πχ πανάδες). Τα βαθιά χημικά peeling είναι τα ισχυρότερα και φτάνουν μέχρι τη βαθύτερη στιβάδα του χορίου. Αντιμετωπίζουν τις έντονες ρυτίδες, τις δερματικές κηλίδες που δημιουργούνται από τον ήλιο ή τη γήρανση, τις ουλές της ακμής και προκαρκινικούς όγκους.
Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη και μπορεί να γίνει σε επίπεδο καλά οργανωμένου ιδιωτικού ιατρείου, διέπεται όμως από ορισμένους κανόνες που εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα και ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών. Δεν απαιτείται αναισθησία, αφού ο ασθενής νιώθει μόνο ένα ελαφρύ αίσθημα τσιμπήματος. Ο δερματολόγος απλώνει το χημικό διάλυμα στο δέρμα με ειδικές μπατονέτες, το αφήνει να δράσει και στη συνέχεια το καθαρίζει.
Ο χρόνος που το peeling παραμένει στο δέρμα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και εξαρτάται από το πρωτόκολλο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο γιατρός για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα που προκαλείται αφαιρεί τις κατεστραμμένες εξωτερικές στοιβάδες και το δέρμα αρχίζει να αποφολιδώνεται έως και 48 ώρες μετά την θεραπεία.
Για τα ελαφριά peelings ο χρόνος ανάρρωσης είναι πρακτικά μηδενικός, για τα μέτριου βάθους είναι 3-4 μέρες, ενώ για τα βαθιά peelings απαιτούνται 7-10 μέρες, έως ότου το δέρμα επανέλθει πλήρως. Αμέσως μετά την θεραπεία υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί ήπιο ερύθημα και μια αίσθηση ξηρότητας, που αντιμετωπίζονται με εφαρμογή αναπλαστικών και ενυδατικών κρεμών.
Κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το χημικό peeling;
Η συχνότητα εφαρμογής του peeling εξαρτάται από το είδος του (επιφανειακό, μέτριο ή βαθύ). Το επιφανειακό γίνεται κάθε 15-20 μέρες και χρειάζονται 3-6 συνεδρίες κάθε χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα. Συστήνεται ιδιαίτερα για χώρες με έντονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα και για σκούρους φωτότυπους. Είναι ασφαλές, έχει μικρή πιθανότητα επιπλοκών και δεν απαιτεί παραμονή στο σπίτι για την επούλωση. Το μέτριο μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2 μήνες, ενώ το βαρύ γίνεται μία φορά το χρόνο, αλλά απαιτεί παραμονή στο σπίτι για 7-10 μέρες και έχει μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Αφού γίνει ο πρώτος κύκλος των peelings συνίσταται να γίνονται κάθε χρόνο 1-3 επαναληπτικά peelings για συντήρηση και βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.
Σε ποιους απευθύνεται και πότε γίνεται το χημικό peeling;
Το χημικό peeling είναι μια θεραπεία, η οποία ακολουθείται σε όλους τους τύπους δέρματος και σε κάθε ηλικία! Κυρίως όμως εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος, όπως η φωτογήρανση, η ρύθμιση της σμηγματόρροιας, οι λεπτές ρυτίδες και γραμμές, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, το μέλασμα και οι ουλές ακμής.
Η καλύτερη χρονική περίοδος είναι από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, όποτε η ηλιοφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα έντονη, και δεν είναι αυξημένος ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Ωστόσο υπάρχουν τα summer peels (καλοκαιρινά peelings), τα οποία είναι πιο ελαφριά και επιτρέπεται να γίνουν ακόμα και το καλοκαίρι! Ανανεώνουν την επιδερμίδα και προσδίδουν λάμψη χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης, λόγω της ιδιαίτερης χημικής τους δομής που τα καθιστά ασφαλή.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του χημικού peeling;
• Εξασφαλίζει φωτεινότερο και λείο δέρμα.
• Προσφέρει καλύτερο δερματικό τόνο.
• Σφίγγει το δέρμα.
• Μειώνει τις ρυτίδες (κυρίως λεπτών ρυτίδων κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα).
• Μειώνει τις δυσχρωμίες (μέλασμα, στίγματα από την ηλικία, φακίδες, εφηλίδες).
• Δίνει πιο ομοιόμορφη εφαρμογή σε καλλυντικά προσώπου.
• Η θεραπεία είναι ανώδυνη.
• Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.